logo

Haikenen? Aineken? Heineken®? Heineken® отбелязва своя 150-годишен юбилей по нестандартен начин

Сподели

Haikenen? Aineken? Heineken®? Правилното изписване няма да създаде  моментите за добре прекарано време и най-международната марка бира в света знае това.

 

Heineken® отбелязва своя 150-годишен юбилей по нестандартен начин, като дава приоритет на моментите добре прекарано време.

 

София, 13 юни 2023 г.: Heineken®, една от най-известните марки бира в света, днес отбелязва своята 150-а годишнина по нетрадиционен начин – с различните варианти, по които марката е била наричана, изписвана или сервирана през годините. Всичко това цели да покаже, че създаването на истинските моменти за добре прекарано време заедно на по бира, са най-важните.

 

Една от най-известните фрази на Фреди Хайнекен (Freddy Heineken) е „Аз не продавам бира, а чувството за „gezelligheid“. Тези думи  са по-актуални и валидни от всякога. “Gezelligheid”, в превод от нидерландски, е онова чувство за добре прекарано време, което е залегнало дълбоко в ценностите на марката Heineken® през последните 150 години. За да отбележи своя юбилей, в кампаниите си по повода, Heineken® поставя фокус именно върху добре прекараното време.

 

Разбирането за добре прекарано време се е променило през 150-те години от съществуването на марката Heineken® и ще продължи да се променя, но пък важността от това да има такива моменти в живота на хората, няма да се промени. Припознавайки това и като част от юбилейната си кампания, Heineken® направи проучване, заедно с представители от научните среди, за да разбере по-добре съставките, които са необходими, за да се достави това усещане за „добре прекарано време“ на хората в днешно време; изненадващо е, че тази човешка потребност не е достатъчно проучена.

 

Отбелязвайки повратна точка в историята на марката, Heineken® реши да развие начина, по който измерва успеха си – фокусирайки се не само върху обема бира, който продава, но и върху добрите моменти, които доставя на своите клиенти в над 190 държави.

 

За да направи това, Heineken® си партнира със специалиста в областта на поведенческите науки

Д-р Крис Брауер, Голдсмит, Лондонски университет, за да създаде „Индекс за добре прекарано време“, нов модел за измерване силата на марката, който ще оцени приноса й към създаване на перфектни условия за добре прекарано време. В нашето съвремие съществуват 5 основни условия, които помагат на моментите за добре прекарано време: изживяването на моменти с настроение, качествено социализиране, чувство за приобщаване и нови преживявания, чувство за принадлежност, добре балансиран начин на живот. С този Индекс, Heineken® остава верен на своята визия и става първият бирен бранд, който официално приема моментите за „добре прекарано време“ да станат част от годишното измерване на представянето на марката наред с продажбите и другите приети метрики. 

 

Брам Вестенбринк, Глобален ръководител на марката Heineken®, сподели: Създаването на възможности за добре прекарано време е в нашето ДНК от 150 години. Това е и причината да надградим начина по който измерваме силата на марката, за да покажем, че добре прекараното време е еднакво по важност с бирата, която произвеждаме. Като разбираме по-добре какво стои зад това усещане в днешно време, можем да продължим да създаваме преживявания за всички наши консуматори и клиенти по света, които насърчават това, което наричаме gezelligheid – независимо дали е чрез посланията в нашите реклами, спонсорства и събития, или чрез нашата гама от продукти към която включваме нашия безалкохолен Heineken® 0.0 и предложението ни с по-модерен лек вкус - Heineken® Silver. Нашата цел е да продължим да осигуряваме възможности за добре прекарано време, по един или друг начин, през следващите 150 години, а и след това.” 

 

Д-р Крис Бауер,  Директор Иновации в Голдсмит, Лондонски университет, каза: “Когато започнахме да работим по този проект, стигнахме до извода, че разбирането за това какво прави едно време да бъде добре прекарано, изисква нова и по-свежа перспектива. Заедно с Heineken®, работихме върху това да разберем повече и по-добре множеството измерения, които изграждат това усещане и начините, по които то се преживява днес. Добре прекараното време се състои от множество различни и субективни чувства, преживявания, желания и нужди, които спомагат за генерирането на това усещане. Никога не е имало по-важен момент или възможност за измерване на ролята и насочване на вниманието към добрите моменти в живота ни, така че се вълнувам да видя марка като Heineken® да предприема сериозни стъпки, за да гарантира, че разбира добре това и подкрепя усещането за “gezelligheid”.”

 

ПРОУЧВАНЕ НА РАЗБИРАНЕТО ЗАДОБРЕ ПРЕКАРАНО ВРЕМЕПО СВЕТА

Първоначалните резултати от Индекса за „Добре прекарано време“ на Heineken® идват във важен момент, тъй като 87% от потребителите по целия свят смятат, че сега е по-важно от всякога да си прекарват добре. Но едно нещо, което се откроява, е това, че консуматорите най-добре се наслаждават на добрите моменти прекарани заедно.

 

Допълнително проучване на потребителите на Heineken® показва, че 82% от тях държат повече на това да се съберат спонтанно със своите приятели, отколкото вечерта им да премине под знака на предварително зададен план. Изненадващо, 75% от участвалите в проучването вярват, че е по-важно да са с хората с които гледат заедно мач, отколкото техният отбор да победи.

 

Въпреки факта, че 87% от респондентите смятат, че възможностите за прекарване на време заедно с любимите хора са станали още по-важни след пандемията, над половината (61%) са съгласни, че предвид настоящата икономическа обстановка е по-вероятно да работят извънредно и да жертват социални моменти с приятели и семейство.

 

Мнозина вярват, че ни очакват по-добри времена, като огромното мнозинство (88%) са съгласни, че най-добрите им спомени идват от неочаквани моменти. Тази положителна нагласа се предава и в начина, по който се социализираме - 78% са съгласни, че е важно да общуваме с хора, които не винаги споделят същите възгледи като нас – чувство, което е най-силно поддържано в Бразилия (84%) и Обединеното кралство (81%).

 

H150 – ЮБИЛЕЙНАТА КАМПАНИЯ НА HEINEKEN®

За да подкрепи пренасянето на ангажимента на марката към създаването на възможности за добре прекарано време заедно, юбилейната кампания на марката е шеговито намигване към консуматорите по целия свят. Heineken® представя различните начини, по които хората се наслаждават на моментите прекарани заедно и на спомените с марката бира - вариращи от неправилно изписана татуировка на логото на Heineken® Original, до сервиране на бирата с лайм, със сламка или дори с лед. В безгрижното видео пивоварят празнува добрите моменти, които предлага – дори ако начинът, по който консуматорите го изписват или му се наслаждават, да не е 100% правилен или според първоначалния замисъл. 

 

За да подхрани допълнително тази шеговита игра, Heineken® ще замени логото си с редица алтернативни изписвания на марката през годините, появяващи се във всички профили в социалните медии на марката и интернет страници на Heineken®. 

 

Видеото на кампанията е разработено от креативна агенция Le Pub Milan и е качено ТУК. 

Още Статии

Heineken® казва „Наздраве за истински заклетите фенове,“ – но те не са тези, които очаквате, че са

Научи повече

Отговорната консумация е важна част от платформата на ЗАГОРКА за устойчивост и отговорност „Създаваме по-добър свят“

Научи повече

ЗАГОРКА с две отличия от конкурса Employer Branding

Научи повече

Албена Колева е новият Мениджър маркетинг в ЗАГОРКА АД

Научи повече