logo

Отговорна консумация

Алкохолът и здравето

Когато се консумира в умерени количества, бирата може да бъде част от един добре балансиран начин на живот. ЗАГОРКА е горд пивовар, ангажиран в насърчаването на отговорната консумация и намаляването вредната употреба на алкохол. Компанията вярва, че е важно потребителите да са добре информирани не само по отношение алкохола, но и за продуктите, които ЗАГОРКА произвежда и как те могат да се консумират отговорно. Компанията не забравя да подчертава това и върху опаковките, в рекламите и промоциите, които реализира, както и чрез партньорствата си. ЗАГОРКА предлага широка гама от бири с различна алкохолна концентрация (ABV), включително все повече бири без алкохол и с ниско съдържание на алкохол.

Консумацията на алкохол е индивидуален избор. Преди консумация трябва да се обмислят личните рискове и ползи. Някои данни сочат, че има връзка между консумацията на алкохол и някои здравословни проблеми. Алкохолът влияе на различните хора по различен начин. При някои хора, умерената консумация на алкохол може да увеличи някои рискове за здравето, като сърдечносъдови проблеми, диабет и някои видове рак. При допълнителни въпроси или притеснения, трябва да се направи консултация с лекар.

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до опасни дългосрочни последици, като физическа зависимост или пристрастяване към алкохола, и винаги трябва да се избягва. Някои хора никога не трябва да консумират алкохол. Например хора, които не са навършили разрешената възраст за употреба на алкохол, бременни жени, хора, на които им предстои да шофират или да работят с машини или не могат да контролират употребата си на алкохол.

Отговорната консумация е важна част от платформата за устойчиво развитие на ЗАГОРКА „Създаваме по-добър свят”. Именно в тази насока ЗАГОРКА подкрепя и линията за алкохола и други зависимости на АРЗ „Солидарност". Чрез тази подкрепа за дейността на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта (НИЛНАХ) на „АРЗ Солидарност“, ЗАГОРКА цели да насочи внимание към темата за отговорната консумация като част от балансирания начин на живот и превенцията от зависимост към алкохол. НИЛНАХ е единствената линия в България предлагаща безплатни консултации от специалистите на „АРЗ Солидарност“, които отговарят на телефонен номер 0888-99-18-66  и предоставят информация относно зависимостите и методите за тяхното лечение на всеки, който търси подкрепа за себе си или за свой близък, както и насочват към специализираните места за помощ в страната.

Допълнително, заедно със специалистите от АРЗ „Солидарност", ЗАГОРКА разработи и материал, който да е от полза за всеки, който търси отговори на въпроси като:

  • Каква консумация се счита за отговорна (умерена)?
  • По какви признаци може да се разбере, че някой има проблем с алкохола?
  • Какво представлява зависимостта като заболяване и какви са неговите симптоми?
  • Защо децата и подрастващите са по-уязвими към ефектите на алкохола?
  • Как могат родителите да водят ефективен разговор с детето си, което под 18 години, относно неговата употреба на алкохол?

Пълният материал е наличен ТУК

Много държавни органи публикуват препоръчителни насоки за консумация на алкохол, които потребителите могат да ползват. Органите на общественото здравеопазване също са чудесен източник на информация. За повече информация за алкохола и здравето, може да се ползват следните източници: