logo

Видове бира

ALE 

Терминът Ейл се приема за общо наименование на горно-ферментиралите, пива произведени в английски стил. Обикновено се характеризират с кехлибарен цвят, а вкусът варира от горчив до сладък. Повечето пива от този тип са с плътно тяло и леко плодов характер. 

ALT 

В буквален превод наименованието на този тип пива означава “стар”. Те са горно-ферментирали, като претърпяват процеса на съзряване при ниска температура, в продължение на 3 до 8 седмици. Цветът обикновено е сравнително тъмен, с бронзов оттенък, въпреки че се срещат и по-светли разновидности. Пивата са по-скоро меки, слабо горчиви и често имат леко препечен тон. 

AMBER 

Това е едно сравнително ново наименование на ейл и отнасящо се предимно към цвета на пивата. С него се обозначават някои белгийски специални пива, както и американски ейл. 

BARLEY WINE 

Терминът “ечемично вино” се употребява за силни, горно-ферментирали пива. Характерно за тях е високото алкохолно съдържание. Цветът може да варира от сламено-жълт, до тъмен. 

BELGIAN ALE 

Този тип пива са много сходни с типичния английски ейл. Белгийският ейл има малко по-жив и ярък цвят. 

BROWN ALE 

Tака нареченият кафяв ейл съществува в две разновидности в Англия, като те малко се отличават една от друга по своята степен на сладост. Съществува и малко по-различна сладко-кисела разновидност на това пиво, произвеждано в Белгия. 

BOCK 

Наименованието на този тип пивa произлиза от немското селище Einbeck. Bock пивaтa, също както Doppelbock, са долно ферментирали и притежават сравнително високо алкохолно съдържание. Характерна черта за тях е подчертаната малцова сладост и вкус на препечен малц. В основната си част те са сезонни пива, от късна есен до ранна пролет. 

DORTMUNDER 

Произлизат от Дортмунд, Германия. До известна степен наподобяват пилзенските пива, но могат да бъдат разграничени от тях с по-интензивен цвят, по-слабо изразена хмелова горчивина, както и мек плътен вкус. В Холандия също се употребява съкращението Dort, но предимно за пива с по-подчертана сладост и по-високо алкохолно съдържание. 

DUVEL 

Типично белгийски тип пива, носещи името си от съответния град в Белгия. Tе са горно-ферментирали и притежават сламено-жълт цвят, характерно изразена горчивина и високо алкохолно съдържание. 

FARO 

Много сходни с друг тип пива – Lambic. Това са специфичен вид сладки пива, получени в резултат на спонтанна ферментация. 

FRUIT BEER

Наименованието “плодово пиво”, покрива широк кръг пива, предимно белгийски, оформени чрез добавянето на плодове. В основата си те могат да бъдат Lambic, но обикновено са Gueuze. Най-често добавяните плодове са череша и малина, но са възможни и други, като ябълка и банан. Плодовият вкус на пивата може да варира в значителна степен. 

GUEUZE 

Представлява своеобразна комбинация от младо и съзряло пиво, тип Lambic. Смесени заедно, двете по-нататък оформят пива с характерен сладко-кисел вкус. 

KÖLSCH 

Горно-ферментирали пива, в пряка връзка с немския град Кьолн. Това са светли, меки пива със сламено-жълт цвят и богато съдържание на въглероден диоксид. 

LAMBIC 

Един специален тип измежду всички пива. Представляват спонтанно ферментирали пива, които могат да се нарекат предшественици на всички съществуващи пива. Специфичният щам пивни дрожди, необходими за тяхното получаване, произлиза от Senne Valley – Белгия. Lambic, прозведени с 30% пшеница се характеризират с леко кисел вкус и претърпяват дълъг процес на съзряване в контакт с дъбова дървесина. Възможно е използването и на плодове. 

MUNICH 

Това е баварският вариант на Lager, заедно с неговата светла и тъмна разновидност. Притежават подчертан малцов вкус. В Германия тъмният вариант на пивото е познато също като Dunkel. 

PILSNER 

Първоначално произлиза от чешкия град Пилзен. Типични долно-ферментирали светли пива, които винаги се свързват със сламено-жълт цвят и умерена хмелова горчивина. Алкохолното съдържание варира в границите от 4,5 до 5,5 об.%. 

RAUCHBIER 

Специфичен тип пива, получени в резултат на използването на специален опушен малц. Те могат да бъдат долно- или горно-ферментирали пива. Винаги се свързват и характеризират с опушена нотка във вкуса. 

STOUT 

Обикновено пивата от този тип се обозначават като силни. Всички те притежават дълбок, тъмен цвят и вкус на препечен малц. Възможни са разновидности, характеризиращи се като горчиви, сладки и сухи, но в основната си част са силни пива. 

VIENNA 

Пивото е характерно предимно за Австрия. Характеризира се малко по-тъмен, червеникаво кехлибарен цвят в сравнение с типичното светло или пилзенско. Разликата се дължи предимно на използвания т.нар. Виенски малц, отличаващ се с леко по-тъмен цвят от светлия.

WHEAT BEER 

Пшеничните пива се срещат в техните ароматни белгийски разновидности, произведени с използването на немалцувана пшеница и добавки от портокалови кори и подправки. Обикновено тези пива са леки, ароматни и мътни. Немските разновидности от този тип се произвеждат от пшеничен малц и нямат допълнителни добавки. Съществуват мътни варианти, съдържащи пивни дрожди, но също и филтрирани пива. Пшеничните пива не винаги са сламено-жълти. Те са леки, свежи и слабо тръпчиви. 

TRAPPIST 

В света съществуват само шест търговски марки, които наричат своите пива Trappist. Всички те произвеждат горно-ферментирали пива, които се доближават до белгийския ейл и ечемичното вино.