logo

ЗАГОРКА ПРЕДСТАВИ ДОКЛАДА СИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ ЗА 2021 ГОДИНА

Сподели

19 декември 2022 година - За поредна година ЗАГОРКА АД демонстрира  грижата си към околната среда, което доказва в своя Доклад за устойчиво развитие за 2021 година. В доклада си компанията представя обновената си стратегия за устойчиво развитие, както и обобщава изпълнението на амбициозните цели в 3 основни области: грижа за околната среда, социална отговорност и отговорна консумация.

ЗАГОРКА подхожда отговорно с всяко решение, което взема, с грижа към околна среда и хората чрез своите емблематични брандове и вдъхновяващи иновации. Компанията се стреми да създава радост от истинската сплотеност, за да вдъхновява към един по-добър свят, заедно със своите служители, партньори, консуматори и обществото като цяло. В допълнение успешно подпомага за  постигането на целите за устойчиво развитие на ООН.

През 2021 година, ключови за пивоварната бяха амбицията да върви по пътя към въглеродна неутралност и изпълнението на целите от стратегията за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят“, стратегия, която компанията развива вече повече от 10 години.

„Вярваме, че сред основните ангажименти на всеки бизнес е да допринася за създаването на един по-добър свят. Нашата платформата за устойчиво развитие се фокусира върху няколко сфери, в които можем да направим положителна промяна.“, сподели Олга Лавренова, Изпълнителен директор на ЗАГОРКА АД, и допълни: „Вярваме, че усилията, насочени към опазване на природните ресурси и грижата към хората, въплъщават доброто тук и ни сплотяват. За поредна година доказахме, че когато работим заедно, създаването на допълнителна стойност по цялата верига на доставки – от производството на нашите марки до чашата бира, която стига до нашите консуматори, е възможна. В Доклада ни за устойчиво развитие за 2021 година показваме нашия напредък и като погледнем назад, виждаме, че постоянството, усилията и инвестициите, които влагаме дават огромен резултат. Продължаваме да си поставяме високи цели за опазване на околната среда и грижата за хората, за да създаваме по-добър свят за идните поколения.“

Грижа за околната среда

В стремежът си да предлага по-зелени опаковки, ЗАГОРКА предприе редица мерки, чрез които намали употребата на пластмаса. Компанията инвестира 430 000 лв. в съоръжения, за да реализира намаляване на използваната пластмаса за ПЕТ бутилки, капачките за тях и фолиото използвано за транспортната опаковка. Основна цел е да осигури по-устойчиви опаковки на своите продукти, чрез което да намали въглеродните емисии и насърчи кръгова икономика. Иновациите в търсенето на по-щадящи към природата опаковки е поредната предприета стъпка за затвърждаването на ЗАГОРКА като една от най-зелените компании в България.

Допълнителните усилия на компанията за опазване на околната среда се измерват и с намаляване на въглеродните емисии, като за 2021 година ЗАГОРКА регистрира 100% повторна употреба и рециклиране на отпадъците, генерирани от производство, 23% намаление на въглеродните емисии в производство, сравнено с 2018 г. 100% от доставените хладилни витрини на пазара през 2021 г. консумират до 30% по-малко електроенергия.

С цел опазване на водните ресурси необходими за производството на бира и сайдер, пивоварната използва пречиствателна станция пречистване и на отпадната вода от производство, преминавайки от втора на първа степен на пречистване. Пивоварната насърчава кръговата икономика като използва биогаз като възобновяем енергиен източник, който извлича от отпадъчните води на пречиствателната си станция.

През 2021 година ЗАГОРКА затвърди усилията си за напълно зелено производство – цел, заложена в стратегията до 2030 година, чрез изграждането на собствен соларен парк в пивоварната в Стара Загора. В готовия си вид първият по рода сред пивоварите в България соларен парк се състои от 2 028 фотоволтаични панела със 730 кВ инсталирана мощност и разполага с 840 МВч/година производителност. За времето, за което паркът функционира, фотоволтаичните панели са спестили на компанията над 17 тона въглероден диоксид, което е еквивалент на 25 дървета и 14 тона въглища. Допълнително, затвърждавайки своята визия в грижата за околната среда, компанията продължава да намалява въглеродните емисии и за втора поредна година отчита 100% нулев отпадък в резултат от рециклиране и повторна употреба на отпадъците, генерирани в производство.

Социална отговорност – служители и общество

В грижата за безопасността, ЗАГОРКА отчита 100% изпълнение на правилата за безопасност на своите служители по време на работа и вследствие – 0% инциденти по време на работните процеси през 2021 година, като предприема и допълнителни действия за здравето и безопасността на своите служители и партньори във връзка с COVID-19.

Като важна част от общността на град Стара Загора ЗАГОРКА допринася за благоденствието на района като подкрепя социални, здравни и културни институции и инициативи. През изминалата 2021 година ЗАГОРКА инвестира над 100 000 лв. в зелени и социални проекти като: облагородяване на парк „Загорка“ в град Стара Загора с доброволен труд от служителите на пивоварната; създаване на „Зелен наръчник за всеки ден“ за насърчаване на зеленото мислене и насочване на общественото внимание към опазване на ресурсите и рециклирането; Реализацията на най-очакваното събитие за региона - Beerфестът, организиран съвместно с община Стара Загора, превърнал се в културен фестивал, който събира на своята сцена известни и любими български музикални изпълнители. В допълнение, по време на Beerфестът посетителите участват в редица инициативи и игри за разделно събиране и отговорна консумация, реализирани от ЗАГОРКА.

Допълнително, съвместната кампания между бирения бранд Загорка и културната организация „Таратанци“ цели да съживи българските традиции и дух чрез предизвикателството „Тръгни по стъпките на доброто тук“, в което консуматорите имат възможност да се запознаят с българските фолклорни мотиви, области и танци. Специално за инициативата, Загорка Специално променя визията на своите кенови опаковки със стъпките от български хора.

Отговорна консумация

Значителен фокус за компанията е насърчаването на отговорната консумация.  „Когато шофираш, никога не пий алкохол“ е кампания за отговорна консумация и подкрепа на пътната безопасност. ЗАГОРКА популяризира отговорната консумация в България като инвестира 10% от медийния бюджет на марката Heineken в кампании за отговорна консумация и чрез партньорствата си с Мотоспорт Академия и Европейското първенство по картинг за издръжливост в България.

В допълнение, компанията работи в посока винаги да предоставя избор на своите консуматори чрез безалкохолното си портфолио от бири, които са удачни за консумация за всеки повод и време от деня.

Пълният Доклад за устойчиво развитие на ЗАГОРКА АД, част от корпорацията HEINEKEN, за 2021 година, е наличен на линка тук.

Още Статии

Новите предложения от Ариана Радлер 0.0% са тук, за да подканят консуматорите да останат верни на себе си и своите емоции

Научи повече

За трета поредна година PIAZZA BIRRA MORETTI ще преобрази центъра на София във фестивал на италианския дух и култура

Научи повече

Heineken® създаде уникално преживяване за истински заклетите футболни фенове със събитието „11 метра до Лондон“

Научи повече

"11 метра до Лондон" с легендарния вратар Йежи Дудек

Научи повече